Ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούσε στις σημειώσεις του o Nεύτωνας

Τα χειρόγραφα του Νεύτωνα στο Διαδίκτυο.
Στο σημειωματάριο του Νεύτωνα ανακαλύπτουμε ότι σκεπτόταν και κρατούσε σημειώσεις στην ελληνική γλώσσα.
Περισσότερες από 4.000 σελίδες από τα ιστορικά χειρόγραφα του Ισαάκ Νεύτωνα που διατηρεί το φημισμένο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είναι, πλέον, προσβάσιμα στο Διαδίκτυο σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν».
Το Πανεπιστήμιο όπου δίδασκε ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός επιτρέπει πλέον για πρώτη φορά τη διαδικτυακή πρόσβαση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του μεγάλου επιστήμονα. Συγκεκριμένα η πρόσβαση γίνεται στο ένα πέμπτο του αρχείου του Νεύτωνα στο πλαίσιο ενός προγράμματος, το οποίο θα δώσει στο ευρύ κοινό πρόσβαση στο έργο και άλλων «κολοσσών» της επιστήμης, όπως ο Δαρβίνος.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται η πρωτότυπη τυπωμένη έκδοση του αριστουργήματός του «Principia Mathematica» (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας), μαζί με τις εμβόλιμες σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις και απαντητικά σχόλια στους επικριτές του, που ο ίδιος είχε κάνει πάνω στο δικό του αντίτυπο.
Το πρωτότυπο του «Principia Mathematica» βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με μερικές σελίδες καμένες ή λεκιασμένες από νερό και, λόγω της εύθραυστης κατάστασής του, σπάνια επιδεικνύεται δημοσίως. Μέχρι τώρα, όποιος ήθελε να δει το πρωτότυπο, έπρεπε να έλθει αυτοπροσώπως στο Κέμπριτζ και να πάρει ειδική άδεια για να το μελετήσει. Τώρα όμως, χάρη στην τεχνολογία, ο καθένας μπορεί, μέσω του υπολογιστή του, να δει με την ησυχία του την αρχική έκδοση και τις συνοδευτικές χειρόγραφες σημειώσεις του ίδιου του μεγάλου βρετανού επιστήμονα.
Επίσης, το πανεπιστήμιο έχει ήδη ψηφιοποιήσει αρκετά άλλα λιγότερο γνωστά επιστημονικά κείμενα του Νεύτωνα, που προέρχονται από το τετράδιο των σημειώσεών του, το οποίο κουβαλούσε μαζί του, όταν το Κέμπριτζ ήταν κλειστό λόγω της επιδημίας πανώλης, το 1665.
Τα ανάλογα πρωτότυπα κείμενα του Δαρβίνου ήδη βρίσκονται σε φάση ξεχωριστής ψηφιοποίησης και πρόσβασης μέσω διαδικτύου, αλλά τελικά θα ενσωματωθούν και αυτά κάτω από την ίδια online «στέγη», όπου επίσης κανείς θα μπορεί να βρει στο μέλλον τα πρωτότυπα κείμενα και χειρόγραφα άλλων διασημοτήτων, όπως ο αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ (από όπου πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης), ο «πατέρας» του ατόμου φυσικός Έρνεστ Ράδερφορντ κ.α.
Στο σημειωματάριο του Νεύτωνα που βρίσκεται επίσης on line και συγκεκριμένα στις σημειώσεις που κρατούσε όταν σπούδαζε στο Trinity College από το 1661 έως το 1665 -όπου συμπεριλαμβάνονται σχόλια σε ζητήματα μαθηματικών, φυσικής και μεταφυσικής- ανακαλύπτει κανείς ότι ο Ισαάκ Νεύτων χειριζόταν την ελληνική γλώσσα.
Μπορεί να το ανακαλύψει κανείς στο site του Cambridge
http://cudl.lib.cam.ac.uk/view/MS-ADD-03996/9 πηγή :alfavita.gr

Ευχαριστούμε

Ευχαριστούμε που επιλέγετε το rythmospatras.gr για την δικτυακή σας περιήγηση.
Αν αισθάνεστε ότι έχετε ωφεληθεί ή ζημιωθεί! από τις υπηρεσίες που προσφέρει ο "ΡΥΘΜόΣ" διαδώστε' το και στους φίλους σας.
Με αυτό το τρόπο γινόμαστε όλοι καλύτεροι.

Πρόταση συνεργασίας

Αν σας ενδιαφέρει να συνεργαστείτε με τα φροντιστήρια ΡΥΘΜόΣ ως καθηγητές επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά.

Ανάγκες συνεργασίας παρουσιάζονται πάντα και προκύπτουν ξαφνικά.

Χαμόγελο του παιδιού